Καινοτόμα Προγράμματα: 3 ΣΧΟΛΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΜΟ ΛΑΣΙΘΙΟΥ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ROLE MODELS»

3 ΣΧΟΛΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΜΟ ΛΑΣΙΘΙΟΥ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ROLE MODELS»
Την Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2018 έλαβε χώρα στο Ηράκλειο η εισαγωγική εκδήλωση επιμόρφωσης εκπαιδευτικών για το πιλοτικό πρόγραμμα “ROLE MODELS” (θετικά πρότυπα), που εκπονεί η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+, σε συνεργασία με το Συμβουλευτικό Σταθμό Νέων Ηρακλείου, το Πανεπιστήμιο Ρεθύμνου και το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ). Από το νομό Λασιθίου συμμετέχουν δύο σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης: 
  • το 2ο Γυμνάσιο Αγίου Νικολάου, με τις εκπαιδευτικούς κ. Γιανναδάκη Τζένη, Φιλόλογο, και κ. Ιωαννίδου Ελένη, καθηγήτρια Γαλλικών. 
  • το Εσπερινό ΕΠΑΛ Ιεράπετρας, με το Διευθυντή του, κ. Γιακουμάκη Εμμ. και την κ. Δακανάλη Μαρία, καθηγήτρια Πληροφορικής. 

Από την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση του νομού συμμετέχει το 2ο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Νικολάου, με τη διευθύντριά του, κ. Πρατσίνη Μαρία. 

Το πρωτοποριακό πιλοτικό αυτό πρόγραμμα στοχεύει στην πρόληψη της σχολικής διαρροής, της οποίας τα ποσοστά είναι αυξημένα σε όλη την Κρήτη, μέσω της ενδυνάμωσης της ψυχικής ανθεκτικότητας των μαθητών. Το κάθε σχολείο υπέδειξε έναν ή περισσότερους συμπολίτες μας, οι οποίοι στο παρελθόν, λόγω οικονομικών ή κοινωνικών αντιξοοτήτων, άφησαν το σχολείο αλλά αργότερα επανήλθαν και το τελείωσαν, δημιουργώντας τη δική τους «ιστορία επιτυχίας». Οι άνθρωποι αυτοί συγκροτήθηκαν σε ομάδα και πρόκειται να αποτελέσουν τα θετικά πρότυπα, τα ROLE MODELS, για τους μαθητές των σχολείων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα αυτό. 
Από το Εσπερινό ΕΠΑ.Λ Ιεράπετρας συμμετέχουν η Καλογηράτου Καλλιόπη, απόφοιτη τμήματος Εμπορίας και Διαφήμισης (Ιεράπετρας), ΑΤΕΙ Κρήτης, η οποία εργάζεται στο Δήμο Ιεράπετρας και η Λαγουδάκη Μαρία απόφοιτη τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων (Άγιος Νικόλαος), ΑΤΕΙ Κρήτης, η οποία εργάζεται στο Νοσοκομείο Ιεράπετρας.
Η φιλοσοφία του προγράμματος στηρίζεται στο ότι οι εργαζόμενοι μαθητές μπορούν να συνδεθούν περισσότερο με κάποιον που έχει παρόμοιο βίωμα με αυτούς παρά με κάποιον που θα τους πει απλώς τι να κάνουν. Τα Role Models θα δείξουν στους μαθητές τι σημαίνει «πορεία ζωής», τους τρόπους με τους οποίους κατάφεραν να υπερπηδήσουν τα εμπόδιά τους και το ρόλο που διαδραμάτισε το σχολείο στο να ακολουθήσουν το όνειρό τους. 
Η πρώτη συνάντηση ήταν συνάντηση γνωριμίας με τους συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς, εντοπισμού των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν στην άσκηση του ρόλου τους και σκιαγράφησης του προφίλ των εκπαιδευτικών μονάδων που επελέγησαν. Θα ακολουθήσουν συναντήσεις στρατηγικού σχεδιασμού των επόμενων κινήσεων και αξιολόγησης της πορείας του προγράμματος με τις ομάδες εργασίας και τους διευθυντές των σχολείων. Τέλος, θα υπάρξει μια μεγάλη, ανοιχτή εκδήλωση αναστοχασμού, όπου όλοι οι μαθητές θα μιλήσουν για τις εμπειρίες τους και το τι αποκόμισαν από τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα.
Ευχή όλων μας είναι να αξιοποιηθούν όσο γίνεται περισσότερο παρόμοιες πρακτικές, προς όφελος όλης της μαθητικής κοινότητας.