Τη Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2019 οι μαθητές / τριες του Τομέα Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος (Β΄, Γ΄ και Δ΄ τάξη) με τη συνοδεία των εκπαιδευτικών του Εσπερινού ΕΠΑ.Λ Ιεράπετρας, κ. Φρονιμάκη Σοφίας και κ. Γκατζιά Κωνσταντινιάς, πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) Ιεράπετρας – Νεάπολης.
Οι μαθητές συμμετείχαν σε πρόγραμμα αειφόρου ανάπτυξης με θέμα «Η διατροφή του τόπου μας, Διατροφή για τον τόπο μας».
Η εκπαιδευτική ομάδα του ΚΠΕ, κ. Βουμβουλάκης Χ. και κ. Μυλωνάκης Ευστρ., υποδέχθηκε τους καθηγητές και τους μαθητές στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΚΠΕ στην οποία έγινε:
- Μια πρώτη ενημέρωση σχετικά με το πρόγραμμα που θα ακολουθούσε
- Ενημέρωση για τη σημασία της υγιεινής διατροφής και ιδιαίτερα τη διατροφή του τόπου μας καθώς και για το πως οι διατροφικές μας συνήθειες και επιλογές επιβαρύνουν τον πλανήτη καθότι
α) οι τροφές για να παραχθούν χρειάζονται φυσικούς πόρους και οι ποσότητες τροφών που δεν καταναλώνονται πετιούνται
β) η σπατάλη και η υπερκατανάλωση των τροφών αποτελούν προβλήματα του πλανήτη στις ανεπτυγμένες χώρες ενώ υπάρχουν και χώρες όπου κυριαρχεί η πείνα.
- Προβληματισμός για τις διατροφικές μας συνήθειες και πως μπορούν αυτές να αλλάξουν ακολουθώντας την Κρητική Διατροφή με προϊόντα που παράγονται στον τόπο μας
Ακολούθησαν: βιωματικά παιχνίδια με τη συμμετοχή όλων των μαθητών υπό την καθοδήγηση του κ. Βουμβουλάκη Χ. για τις διατροφικές συνήθειες όπως «Κάθε φρούτο στον καιρό του», «Ναι στα τοπικά προϊόντα» και «Άσε το γόνο να γίνει γονιός».
Κλείσιμο προγράμματος με το κέρασμα «επιδόρπιο» του παιχνιδιού, γιαούρτι με μέλι της περιοχής μας.
Στο τέλος της εκπαιδευτικής δράσης οι μαθητές με ενθουσιασμό δήλωσαν ότι ήταν μια ξεχωριστή εμπειρία για αυτούς καθώς εμπλούτισαν τις γνώσεις τους μ΄ένα ευχάριστο και βιωματικό τρόπο.